Hengityksen voima
Öinen, jäätä henkäilevä merenranta. Tyhjä penkki autiolla rannalla. Olen yksin mustan pimeyden äärellä. Joulukuu on pimeä kuin teatterin näyttämö, jonne ei päivänvalo ulotu koskaan. Elämme keinovalon vuodenaikaa. Myöhäisellä iltakävelyllä pysähdyn hetkeksi lumiselle rannalle seisomaan, edessäni mustuuteen katoava horisontti. On niin pimeää, että näyttää kuin seisoisin ammottavan kuilun äärellä. Hetken aikaa vain seison ja hengitän syvään. Suljen silmäni ja avaan sieluni. Hengitys. Tahdosta riippumaton, automaattinen asia, mutta myös asia, jota voi tietoisesti ohjata. Portti fyysisen ja henkisen minän välillä.
Keskitytään hetki hengittämiseen. Muista, että jokainen hengenveto on lahja. Sanotaan, että jos rukoilu on jumalalle tai universumille puhumista, meditointi puolestaan on maailmankaikkeuden kuuntelemista. Sulje silmäsi hetkeksi, ja hengitä syvään muutamia kertoja. Kuuntele tarkasti. Kuuletko mitä maailmankaikkeus haluaa kertoa sinulle? Mitä se haluaa sanoa nyt kun vanha vuosi on jäämässä taakse ja uusi alkamassa?
Hengitys liittyy keskeisesti, paitsi hengissä pysymiseen, myös rauhoittumiseen ja hyvinvointiin. Hengitysharjoitusten tekemiseen löytyy monta hyvää syytä. Ne muun muassa aktivoivat parasympaattista hermostoa ja rauhoittavat. Oikeanlaisen hengittämisen avulla stressi vähenee ja keho rentoutuu. Hengitykseen keskittyminen tuo mielen nykyhetkeen ja lisää keskittymiskykyä. Kasvanut hapensaanti myös virkistää ja tekee mielen valppaammaksi, sekä edistää ruoansulatusta. Hengitä jälleen muutama kerta syvään. Ajattele, että sisään hengittäessäsi olet lämpimällä ilmalla täyttyvä kuumailmapallo. Ulos hengittäessäsi olet tyhjenevä ilmapallo. Pysähdy viettämään hetki uloshengityksen jälkeisessä “tyhjässä tilassa”. Vagushermo aktivoituu ilmapallon tyhjentyessä. Stressi vähenee ja mielenrauha syvenee. Vagushermon aktivoituessa leijailet pienen hetken rauhan ja stressittömyyden tyyssijassa. Kuulostele omaa olotilaasi, lempeästi ja arvostelematta. Tämän jälkeen anna sisäänhengityksen jatkua luonnollisesti. Toista sama uudestaan. Huomaatko muutosta olossasi?
Syvä palleahengitys viestittää aivoille, että kaikki on hyvin. Tulee olo, että asiat kyllä järjestyvät. Kehon ja mielen stressaantuessa hengitys voi muuttua pinnalliseksi ja jää vain rintakehän alueelle. Ota vatsasi mukaan hengitykseen ja tunnustele, huomaatko eron? Jos sinulla on mahdollisuus rentoutua sängyllä tai sohvalla, voit kokeilla, kuinka syvä palleahengitys saa kehon tuntumaan rennolta ja painavalta. Mahdollisesti tekee mieli sulkea silmät hetkeksi. Ehkä tunnet kuinka maa tai sänky vetää sinua puoleensa. Jos nyt nukahdat, voit jatkaa lukemista myöhemmin.
Hengitystä kutsutaan usein ankkuriksi. Hengitys ankkuroi sinut tähän hetkeen. Se yhdistää kehosi ja mielesi, ja tuo ne yhdeksi ja samaksi. Muista hengittää, perusteellisesti ja tietoisesti. Anna itsellesi pieni hetki tietoista hengitystä aamuin ja illoin. Ulkoile päivällä ja hengitä syvään. Vietä pieni mindfulnesshetki luonnossa ja hengitä tietoisesti. Nappaa kielellesi lumihiutale tai vesipisara - näin tehdessä on miltei mahdotonta olla elämättä tässä hetkessä. Kokeile vaikka! Vesisade tai leijailevat lumihiutaleet luovat kauniin rytmin, viipyilevän tunnelman. Tilan, jossa on helppo hengittää.
Vuorosierainhengityksessä hengitetään yhdestä sieraimesta sisään ja toisesta ulos. Järjestystä voi vaihtaa, jolloin sierainten hengityssuunta muuttuu. Vuorosierainhengitystä voi jatkaa sopivalta tuntuvan ajan, esimerkiksi pari minuuttia. Vuorosierainhengitys tasapainottaa vasemman ja oikean aivopuoliskon toimintaa. Se myös rauhoittaa ja voi toimia pienenä meditaatiohetkenä. Laatikkohengityksessä puolestaan keuhkot puhalletaan ilmasta tyhjäksi laskien neljään. Sitten pidätetään hengitystä laskien neljään. Vedetään ilmaa sisään laskien neljään, ja lopulta hengitetään ulos laskien neljään. Laatikon visualisointi hengitysharjoituksen aikana voi auttaa.
Laatikkohengitystä voi jatkaa niin kauan, kun tuntuu hyvältä, mutta ainakin muutaman ‘laatikon’, eli täyden kierroksen verran. Täyden vaikutuksen saamiseksi laatikkohengitystä voi jatkaa viiden minuutin ajan. Tätä tekniikkaa käyttävät esimerkiksi Yhdysvaltain laivaston erikoisjoukot. Mitä hyötyä laatikkohengityksestä on? Se lievittää stressiä ja rauhoittaa, mutta toisaalta auttaa pysymään valppaana ja toimintakykyisenä. Yksinkertaisimmillaan rauhoittumiseen voi riittää syvä hengitys, jossa uloshengitys on aina puolet pidempi kuin sisäänhengitys. Laske sisään hengittäessä, esimerkiksi kahteen, kolmeen tai neljään. Pidä pieni tauko, ja laske ulos hengittäessä neljään, kuuteen tai kahdeksaan. Pidä taas pieni tauko. Jatka niin kauan kun tuntuu sopivalta.
Vaikeina aikoina, sairauden ja epätoivon keskelläkin hengitys kannattelee. Hengittäminen voi olla joskus ainut asia, johon sillä hetkellä kykenee. Yksi hengenveto kerrallaan on mahdollista kestää hetkestä toiseen. Kuin ottaisi yhden askeleen kerrallaan, yksi askel toisen perään. Kun kontrollin tunne elämästä, omasta kehosta ja terveydestä, jaksamisesta ja mielen hyvinvoinnista hetkellisesti katoaa, muista hengittää. Hengitä syvään ja rauhallisesti, yksi hengenveto kerrallaan. Anna jokaisen hengenvedon viedä sinua eteenpäin ja kannatella. Luota hengitykseesi, ankkuriisi.
Muista hengitys. Anna itsellesi pieni lahja - hetki tietoista hengitystä.
Kaikkea hyvää blogin lukijoille uudelle vuodelle 2023!
Photo: Mohamed Hassan (Pixabay)
Lähteet:
Hengitys https://yogobe.com/fi/tarpeeni/hengitys
MTV Uutiset, Tätä hengitystekniikkaa laivaston erikoisjoukot käyttävät keskittyäkseen – kokeile!
Vuorosierainhengitys, https://kuntoplus.fi/treeni/jooga/joogaharjoitteet/joogaa-ennen-unia-vuorosierainhengitys