Stressi numeroina

Stressi numeroina voi tarkoittaa monia asioita. Se voi olla lukemattomien sivujen määrä kokeen lähestyessä tai jäljellä oleva tuntien määrä ennen koetta. Se voi olla pankkitilin kaksinumeroinen, yksinumeroinen tai miinuksella oleva saldo. Se voi olla digitaalisen herätyskellon lukema, joka kertoo, kuinka monta tuntia on aikaa nukkua ennen kuin herätyskello pärähtää soimaan, jos nukahtaa nyt heti. Se voi kertoa veressä kiertävän kortisolin, eli stressihormonin määrän. Se voi olla kokoukseen osallistujien määrä, kun on itse esiintymisvuorossa. Stressi numeroina voi olla monia asioita. Tällä kertaa stressi näkyi omalla kohdallani kohonneena leposykkeenä.


Olisin saattanut tunnistaa stressin muutenkin. Ikävänä kiireen tunteena, sekavina ajatuksia, kun ajattelee liian montaa asiaa kerralla, liian täytenä kalenterina. Nyt sormessani oleva työväline ja hyvinvointimittari kertoi sen: stressitasoni oli koholla ja leposyke tavallista korkeampi. Elämäntilannettaan ei voi aina valita, ja on tunnustettava, että lähtötilanteeni on jo valmiiksi stressaava. Elänhän ruuhkavuosia, olen kolmen lapsen äiti, joista nuorin on vasta vuoden ikäinen. Teen töitä, jopa kahta. Elämä on kiireistä. Olen kuitenkin saanut pidettyä jonkinlaisen tasapainon elämässäni. Nyt tunnistin, että osan stressistä olin aiheuttanut itse.


Olen vähän sellainen luonne, että kaikki pitää saada tehtyä ajoissa. Viikot ovat kiireisiä, mutta yleensä olen ottanut viikonloppuna vähän rennommin. Sitten tulee vastaan viikkoja, joita ei millään saa “suoritettua” ellei viikonloppunakin mene tukka putkella. Eihän se ole kumma, että älysormus “herjaa” kohonneesta leposykkeestä. Joskus tulee haaveiltua, että ottaisi ja lähtisi viettämään kokonaisen hiljentymisviikon meditoiden, leväten ja palautuen. Koska se ei taida juuri nyt olla mahdollista, on kuitenkin asioita, joita voi tehdä. Hyvä uutinen tulee tässä: pienillä asioilla voi olla suuri merkitys.


Mittareiden ja älylaitteiden viisaus piilee siinä, miten niiden antamien tietojen pohjalta toimii. Esimerkkinä olkoon lämpömittarin miinuslukema, jonka perusteella saattaa pukeutua tavallista lämpimämmin. Koska sormuksen mittaamat lukemat kertoivat stressistä, päätin pyhittää yhden viikon palautumiselle - niin pitkälti kun se vain oli mahdollista. En lähtenyt viikoksi löhölomalle, mutta toin arkeeni pieniä muutoksia. Vaikka liikunta auttaa stressiin, siinä tilanteessa, johon olin itseni ajanut, kehoni ja mieleni kaipasi enemmän lepoa ja palautumista. Vaihdoin hikijumpan rauhalliseen kävelylenkkiin ulkona, ja otin meditointituokion pari kolme kertaa päivässä. Kymmenen minuuttia lepoa, palautumista ja hengittelyä lounastauon lopussa. Päivällisen jälkeen puoli tuntia stressimeditaation kuuntelua hämärässä ja hiljaisessa huoneessa. Illalla pikkuista nukuttaessa rauhoittumis- ja hengittelyhetki.


Ihme ja kumma, reilun viikon jälkeen leposykkeeni oli laskeutunut normaalille tasolle. Palautuminen on loppujen lopuksi kiinni hyvin pienistä asioista. Vaikka elämä olisi kuinka kiireistä, palautumiselle ja hyvinvoinnille kannattaa järjestää aikaa, eikä tuota aikaa tarvitse välttämättä laskea edes tunneissa, joskus minuutitkin riittävät. Uupumus saa usein alkunsa kaahottamisesta, joka jatkuu liian kauan. Palautumattomasta kehosta, joka ottaa alati enemmän kierroksia. Siitä, ettei muista tai malta pysähtyä edes hetkeksi.


Hassua kyllä, vaikka meillä on menossa kylpyhuoneremontti, en jaksa stressata siitä. En, vaikka se on tarkoittanut peseytymistä ulkosaunassa, mikä näin suurperheenä saattaisi kuormittaa. Erikoisesta tilanteesta voi kuitenkin löytää myös hyviä puolia. Emme ole tainneet koskaan lämmittää ihanaa ulkosaunaamme näin usein. Löylyt puusaunassa, ne jos jotkin toimivat vastaiskuna stressiin. Tuulessa heiluvien puunoksien siluetit hämärän saunan ikkunasta ja raikas ulkoilma löylyjen päälle. Ihminen on siitä jännä eläin, että se menee usein helpoimman kautta. Sitten kun itsensä joskus altistaa pienelle askeettisuudelle ja epämukavuudelle, saattaa uusista rutiineista löytyä iloa ja hyvinvointia.


Ihanaa viikonloppua, ja muista, hyvinvointi lähtee pienistä asioista! <3

Photo: Alex Geerts (Unsplash)

Edellinen
Edellinen

Rakkaudesta lajiin

Seuraava
Seuraava

Keski-iän voimalause