Mitä on menestys?
Siskoni jääkaapin oveen on kiinnitettynä kirjailija-yrittäjä Satu Rämön oivallinen mietelause:
Onnellisuus on menestyksen korkein muoto.
Sanasta menestys saattaa tulla mieleen kiireinen salkkua kantava ja kännykkäänsä puhuva liikemies. Tai ehkä tämä on vain oma kliseinen ja auttamattoman vanhanaikainen mielikuvani, sillä jokainenhan määrittelee itse, mitä menestys hänelle tarkoittaa. Mitä eroa on menestymisellä ja onnistumisella? Missä kaikessa voi menestyä? Onko elämässä menestyminen sinulle tärkeää? Onko kunnianhimo menestyksen resepti? Entäpä kuka ansaitsee menestystä ja kuka ei?
Keskustellessani erään henkilön kanssa menestyksestä, hän suorastaan kavahti koko sanaa. Menestys sanana sai hänessä aikaan ainoastaan kielteisiä mielleyhtymiä. Jos sana saa sinussa aikaan samanlaisen reaktion, mieti hetki, miksi? Älä päästä itseäsi niin helpolla, että tyydyt ensireaktioon. Kaivele hiukan syvemmältä, ja kysy itseltäsi mistä reaktio johtuu?
Menestys voidaan liittää taloudelliseen menestykseen ja kilpailukykyyn, tai esimerkiksi voittoisaan urheilu-uraan. Toisaalta menestys voi tarkoittaa monelle itsenäisyyttä, mahdollisuutta toteuttaa itseään tai tyytyväisyyttä omaan elämään. Voisiko menestys olla pirtelö, joka sekoitetaan tiedosta, taidosta, tavoitteista ja innostuksen voimasta? Mitä ylipäänsä pitäisi tavoitella elämässä?
Menestyksen määritelmä voi muuttua elämän aikana, samoin kuin tavoitteet. Oletko muuten huomannut, että englanninkielen sana success, tarkoittaa sekä onnistumista että menestymistä. Onko näitä kahta aina edes välttämätöntä erottaa toisistaan? Kuka voi olla menestynyt ja kuka ei? Suurperheen äiti? Pikaruokapaikan työntekijä? Pörssihai? Opettaja? Nuohooja? Työtön?
Jotta menestyy, täytyy yleensä olla jossain asiassa hyvä. Menestyjällä on myös tyypillisesti intohimoa sitä asiaa kohtaan, jossa hän on saavuttanut menestystä. Eikö se ole vain ja ainoastaan hienoa, jos riittää intoa panostaa johonkin asiaan niin paljon, että siinä voi kehittyä hyväksi, ehkä jopa erinomaiseksi? Suorastaan niin hyväksi, että osaamisen avulla voi onnistua, jopa menestyä? Tällaisen innostuksen, asiaan paneutumisen ja onnistumisen minä soisin ihan jokaiselle. Menestyköön menestyjät! Todennäköisesti suuri osa menestyjistä on sanan varsinaisessa merkityksessä ansainnut menestyksensä.
Miksi sana menestys voi aiheuttaa myös negatiivisia mielleyhtymiä? Oletetaanko silloin menestyjän saavuttaneen menestyksen jollain tapaa muiden kustannuksella? Oletetaanko silloin, että menestyjän motiivit eivät voi olla epäitsekkäät? Onko menestyjä dollarinkuvat silmissä eteenpäin rynnistävä pyrkyri, joka puskee omaa asiaansa eteenpäin muista piittaamatta? Millainen henkilö on menestyjä?
Liittyykö ego menestykseen? Ego on latinaa, ja tarkoittaa suomennettuna ‘minä’. Ego liittyy ihmisen itsetuntoon, minuuteen, sekä itsevarmuuteen. Egon avulla teemme tietoisia valintoja, rakennamme omaa minäkuvaa ja asetamme itsellemme rajoja. Ego kasvaa mukanamme lapsesta aikuiseksi, ja suojelee meitä pitämällä yllä psyykkistä tasapainoa ja auttamalla tunteiden säätelyssä. Elämän kolhiessa egosta on hyötyä, mutta entäpä sitten kun ego kasvaa liian suureksi? Voiko menestys ruokkia egon paisumista kohtuuttomasti, ja ennen kaikkea: mitä voi tehdä tilanteessa, jossa huomaa näin käyneen?
Suuriegoinen henkilö saattaa olla niin syvästi oman itsensä pauloissa, että egosta alkaa olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Siksi kannattaakin tarkkailla merkkejä, jotka kertovat jos ego alkaa saada ihmisestä yliotetta. Yksi merkki on vuorovaikutuksen katoaminen. Egoisti puhuu ja muut kuuntelevat. Tai jos joku muu yrittää puhua, ei isoegoinen henkilö kuuntele, vaan puhuu päälle. Vain hänen tarinansa on tärkeä. Hän saattaa toistaa samaa tarinaa, jolla yritetään ansaita muiden myötätunto, ja pitää itsepäisesti kiinni omasta mielipiteestään. Suuriegoinen saattaa kuvitella, ettei tarvitse muiden apua vaan pärjää ilman muita. Hän ei myöskään myönnä olevansa väärässä. Yksi terveen ja toimivan egon merkkejä on kuuntelemisen taito ja kyky empatiaan. Terveen egon omaava henkilö kykenee käsittelemään tunteita, ja kunnioittaa muita sekä itseään.
Palataan vielä takaisin menestykseen. Mistä osasista menestys koostuu? Äkkiseltään sen saattaa liittää mielessään paksuun tilipussiin ja kunnioitusta herättävään titteliin. Mutta mitä jos menestykseen liittäisi myös muuta positiivista: riittävän määrän vapaa-aikaa, hyvän terveyden ja (työ)tyytyväisyyden. Mitä jos liittäisi menestykseen sisäisen tyytyväisyyden, ei pelkästään kiillotettua ulkokuorta? Silloin alettaisiin olla lähellä todellisen menestyksen ydintä.
Voisiko menestystä ajatella asiana, jota ihmisellä voi olla kohtuullisesti? Sopivasti menestyneen ei tarvitse olla millään tavalla huipulla, mutta hän voi kuitenkin olla elämäänsä tyytyväinen ja onnistua yrityksissään. Jos tämä määrittely toimii, aika moni voi todeta menestyneensä elämässä. Sopivaan menestykseen voidaan laskea se, että on saanut opiskeltua tutkinnon. Se, että on saanut työpaikan ja hoitanut työnsä onnistuneesti. Sopivasti menestynyt tulee toimeen ihmisten kanssa, kasvattaa lapsiaan rakkaudella, suhtautuu toisiin myötätunnolla ja löytää elämässään asioita, joita toteuttaa intohimoisesti.
Lähteet:
Niemi, Mika (24.2.2016) Mitä on menestys? (https://blog.kauppalehti.fi/menesty-yrittajana/mita-on-menestys) 15.2.2021
Helekoski, Riitta (28.9.2016) (https://kollega.fi/2016/09/hallitseeko-ego-sinua/) 20.2.2021